klimat-vatten-mat

 

Klimat, vatten och mat är våra ödesresurser ... när klimatet går mot en serie ‘tipping-points’ kommer det nu “mekaniskt” katastrofer av en storleksordningar, som vi aldrig tidigare sett. Oförstånd och girighet hos nationella ledare i Brasilien, USA, Ryssland etc. driver världen mot en farlig passivitet, när vi inte har någon marginal om vi vill motverka katastrofer av en storleksordning som vi aldrig tidigare upp-levt. Då känner många, som passagerarna i det tyska planet, där piloten bakom en sprängsäker dörr bestämt att han av personliga skäl skulle flyga in planet i en bergvägg ...


David Attenborough och Greta Thunberg representerar lång klok erfarenhet och ungdomlig panik för vad dagens unga är på väg att ärva från okloka privata ekonomi-fixerade Trumpister är på väg att lämna över till nästa generation.  Deras film Klimatförändring - FAKTA är inte bara en väckar-klocka ... det är ett alarm som kommer mitt i natten och väcker oss ur vår sömn.  David har mer kunskap om vår planet än nästan någon annan och Greta har har förstått vad det är, som vi måste vakna till.

Det är långfredag i Sverige och vi bor invid en liten fjärd utanför Stockkholm ... Kalvfjärden. När solen går ner är det tyst i naturen, fåglar har tystnat. Plötsligt hörs ljudet av en stor båtmotor i en liten båt med en person,  köra ut i allas vår gemensamma natur ... han kör med gasen i botten tvärs över fjärden ... jag väntar på att han ska nå utloppet och lämna oss till vår tystnad.  Men han vänder och kör tillbaka ... och fram och tillbaka i ca en timme och jag frågar mig: hur kan hans “frihet” att bränna en stor mängd fossilt bränsle vägas mot alla boende i området som bor här och älskar tystnaden.  Hur kan hans “rätt” att vråla runt och störa natur och förstånd och alla oss boende, uppvägas av vår förlust av det vi älskar ?


Se youtube filmen:
https://www.bbc.co.uk/programmes/m00049b1

  NÄSTA SIDA